Nieuws
28-06-2023

‘De ov-potentie is verrassend en confronterend tegelijk’

Stel: je bent gevestigd op een bedrijventerrein langs de snelweg en wil het woon-werkverkeer van je medewerkers verduurzamen. Waar begin je dan? Arjo Nederland onderzoekt samen met Slim & Schoon Rivierenland oplossingen om slimmer en schoner te gaan reizen, bijvoorbeeld door mee te doen met de e-bike uitprobeeractie.

Arjo is een Zweedse partner op het gebied van zorgoplossingen voor mensen met verminderde mobiliteit (en bijkomende problematiek). Het hoofdkantoor van Arjo Nederland is gevestigd in de Medelse Poort, aan de rand van bedrijventerrein Medel in Tiel. Dirk-Jan kent de mensen die met het ov komen bij naam. “We hebben geen goede ov-verbinding en de meeste mensen komen met de auto.”

Beleid voor hybride werken

Dirk-Jan schetst de bezetting op het kantoor: “Van de 185 medewerkers in Nederland werken er 150 in Tiel. Ongeveer de helft van deze mensen komt naar ons kantoor. De andere helft werkt in de buitendienst. Na corona hebben we een flexibel beleid opgesteld voor hybride werken. Dinsdag en donderdag zijn verplichte kantoordagen voor de interactie tussen medewerkers onderling. De mensen die fysiek operationeel werk verrichten, zoals in ons hygiënecentrum, werken altijd op kantoor.”

Belangrijk dat de fietshubs er zijn

Via mobiliteitsmakelaar Tim Klein kwam Dirk-Jan in contact met Slim & Schoon Rivierenland. “In 2020 zijn we uitgeroepen tot beste werkgever in de regio Gelderland. Zo kwamen we bij Slim & Schoon Rivierenland in het vizier.” Voor meer inzicht in de reisafstanden deed Arjo de mobiliteitsscan van Slim & Schoon Rivierenland op basis van postcodes. “Het was verrassend en confronterend tegelijk om te zien hoeveel ov-potentie er was, ook al zijn de ov-verbindingen vrij slecht”, vertelt Dirk-Jan. “Het probleem is het laatste stuk, van de stations Geldermalsen en Tiel naar kantoor. Uit de scan blijkt dat maar liefst 21 mensen dit zouden kunnen fietsen, maar dat nu niet doen. Daarom vinden we het belangrijk dat de fietshubs er nu zijn. Sinds de opening van fietshub Tiel doen we daar als werkgever aan mee.”

E-learning is een succes

“Daarnaast benaderde Tim ons voor de e-learning hybride werken. Dat leek ons wel wat, ook omdat wij meer willen doen in het kader van duurzaamheid, zowel voor onze mensen als voor het milieu. Omdat we het welzijn van ons personeel belangrijk vinden, hebben we de e-learning ‘hybride werken’ aangeboden. 22% deed mee. Dat vind ik best veel: we zijn een global company met veel e-learnings. En eerlijk is eerlijk: dat wordt soms wel als corvee beschouwd. Dus dit is een succes.”

Populaire e-bikes

Ook doet Arjo mee met de e-bike uitprobeeractie. “Deze actie is wat ons betreft een opstapje naar leasefietsen”, vervolgt Dirk-Jan. “We hebben drie e-bikes op kantoor in het magazijn gestald.” Veilige stalling is een voorwaarde om mee te mogen doen. Movelo regelt de administratie. De e-bikes blijken populair. “Eerst stelden we het gebruik op een week, maar al snel zijn we naar gebruik per dag gegaan zodat de fietsen maximaal worden gebruikt. We zien veel herhalingsgebruik”, zegt Dirk-Jan enthousiast. Inmiddels heeft Arjo via een partner leasefietsen geïntroduceerd waar alle 185 medewerkers aan mogen deelnemen. Ook de eerste reacties op de leasefiets zijn erg positief.

’Het liefst in één keer goed’

De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen. Dat kan door minder kilometers te maken of meer gebruik te maken van fiets, OV of elektrisch vervoer. Vanaf 2024 zijn bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Op termijn wil Arjo ook hierover in gesprek met Slim & Schoon voor advies. Dirk-Jan: “Het is nu nog niet helemaal duidelijk hoe de overheid dit ziet, maar we doen dat het liefst in één keer goed.”

Ook aan de slag met slimme mobiliteitsoplossingen voor uw bedrijf? Kijk op onze pagina voor ondernemers naar de mogelijkheden!