Nieuws
15-03-2023

16 maart: Dag van de Thuiswerker

Op 16 maart 2023 is het precies drie jaar geleden dat werkend Nederland door de coronacrisis thuis moest gaan werken. Nu, drie jaar later, wisselen mensen thuiswerken en werken op kantoor met elkaar af. Dit biedt veel voordelen, maar er zijn ook uitdagingen. Daarom ontwikkelde TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een toolbox die werkgevers en werknemers helpt om effectiever, gezonder en fijner hybride te werken.

Thuiswerken is niet meer weg te denken

Het ministerie voerde in samenwerking met TNO een onderzoek uit en wat blijkt? Thuiswerken is niet meer weg te denken. Veel mensen werken nog steeds een groot deel van hun werkweek vanuit huis. De voorkeur lijkt uit te gaan naar een 50-50% verdeling van op kantoor werken en thuis werken. Daarnaast geeft hybride werken mensen de mogelijkheid voor een betere werk-privé balans. De woensdag en vrijdag blijken favoriete thuiswerkdagen te zijn voor veel werknemers. 

Thuiswerken is duurzaam

Thuiswerken is niet alleen goed voor de werk-privé balans, het is ook nog eens duurzaam! Een belangrijk voordeel is dat thuiswerken zorgt voor minder kilometers op de weg en dus voor minder CO2-uitstoot. Ook ervaren werknemers het als een voordeel om geen reistijd te hebben of op andere tijden te kunnen reizen. 

Er zijn ook uitdagingen

Anderzijds brengt thuis- of hybride werken uitdagingen met zich mee. Teambelang en individuele belangen botsen soms nog. Hoe krijg je prioriteiten weer op een lijn? En hoe behoud je verbinding met je collega's? 

Download de toolbox

Het ministerie ontwikkelde een toolbox om deze uitdagingen te verhelpen. Deze kunnen werkgevers en werknemers uit de regio gratis downloaden via de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.