Nieuws
30-11-2023

30% minder autoverkeer in Rivierenland: het kan!

Rivierenland is een prachtige regio met een bloeiende bevolking en arbeidsmarkt. Maar ook een regio met een hoog autobezit en veel verkeersdrukte. Dagelijks passeren 147.000 voertuigen de A2. Uit onze benchmark blijkt echter een kans: 44% van de medewerkers woont binnen 15 km van hun werk, maar toch kiest 76% voor de auto. Hier ligt aanzienlijk potentieel om het autoverkeer te verminderen. Slim en Schoon Rivierenland ondersteunt bedrijven hierbij en leidt de weg naar het verminderen van CO2-uitstoot en het realiseren van spitsmijdingen.

Wat hebben we al bereikt?

Met 16 mobiliteitsscans bij gemeenten en bedrijven als  Centraal Boekhuis, A.Hak, Intero Integrity Services, Fruitmasters, Arjo, Wassenburg Medical, van den Haak, Regio Rivierenland, IGM, hebben 3.023 medewerkers deelgenomen. En goed nieuws! Onze doelstelling is behaald met 356 potentiële structurele spitsmijdingen en een potentiële CO2-besparing van 1139 ton.

Wist je dat...
  • onze regio, het prachtige Rivierenland, het hoogste autobezit van heel Nederland heeft?
  • dagelijks 147.000 voertuigen over de A2 razen, vooral in de middaguren?
  • de helft van onze inwoners binnen 3 km van een station woont?
  • meer dan de helft van de beroepsbevolking in onze eigen regio werkt?
  • we groeien? Een 10% toename in inwoners en arbeidsplaatsen laat zien dat Rivierenland leeft en bloeit.

 

Onthullingen uit onze analyse van 16 mobiliteitsscans

Uit onze analyses blijkt dat 44% van de medewerkers binnen een straal van 15 km van hun werk woont. Toch komt op dit moment nog 76% van de werknemers met een auto naar het werk. Met een potentieel van 30% minder autoverkeer in de regio, streven we naar een stijging van actief vervoer van 16% naar 47% binnen het woon-werkverkeer.

Om dit te bevorderen, hebben we diverse diensten aangeboden, denk aan e-bike pools bij de bedrijven zelf neerzetten, de fietshubs met 40 Donkey Republic fietsen bij de drie stations Geldermalsen, Zaltbommel en Tiel, waarmee we tot nu toe 3,6 ton CO2 hebben bespaard. En dat is nog maar het begin. We geloven dat er nog veel meer potentieel is voor groei en gebruik.

 

Wat staat er op de planning?

En volgend jaar? We gaan vol gas om meer bedrijven te betrekken en30% minder autoverkeer in Rivierenland: het kan! het gebruik van onze aangeboden diensten te verlengen, uit te breiden én in kaart te brengen. We willen het netwerk verbreden en de positieve trend voortzetten. Denk aan de e-bike pools, kortingsregelingen voor tweewielers, uitbreiding van de fietshubs bij stations, medewerkersenquêtes, e-learnings hybride werken en thuiswerkplekscans. Deze laatste twee zijn steeds meer in trek de laatste maanden. Laten we samen de weg vervolgen naar een slimmer en schoner Rivierenland!

 

Wat werkgevers kunnen doen

Het mobiliteitsadvies en de geboden diensten zijn allemaal kosteloos voor deelname. Dus waarom niet het nieuwe jaar inluiden met goede voornemens voor 2024? Een vrijblijvende mobiliteitsscan om het woon-werkverkeer van jouw medewerkers in kaart te brengen is een uitstekende start. Een kleine stap met groot potentieel voor een duurzame start. Samen met jouw medewerkers kunnen we een plan maken om het autoverkeer te verminderen en daarbij hebben we zelfs al diensten waar jullie laagdrempelig op kunnen aansluiten. Dus, wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op!

Vraag een gratis mobiliteitsscan aan>