Nieuws
23-09-2024

A15-afsluiting: een boost voor duurzame bedrijfsmobiliteit

De A15-afsluiting tussen Deil en Gorinchem afgelopen zomer was een grote uitdaging voor onze regio. Zouden we vast komen te zitten in eindeloze files, of konden we slimme alternatieven vinden? Het antwoord is overtuigend: samen hebben we laten zien dat we de file kunnen bestrijden en dat duurzame mobiliteit realistisch is. Een belangrijk deel van dit succes kunnen we toeschrijven aan onze aanpak gericht op bedrijven.

Van file naar fiets

Tijdens de afsluiting van de A15 zijn we met z'n allen aanzienlijk minder met de auto gaan rijden. Vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren, is het aantal autoritten naar Rivierenland met maar liefst 9% gedaald. En dat is nog niet alles: als we de al bestaande trend van minder autorijden in de zomermaanden meenemen, dan zien we zelfs een daling van 16% in juli! Tegelijkertijd steeg het gebruik van de fiets aanzienlijk, vooral van deelsystemen zoals Donkey. Dit betekent dat we als regio een grote stap hebben gezet naar duurzamer reizen.

Acties voor bedrijven

Een belangrijk deel van dit succes kunnen we toeschrijven aan onze aanpak gericht op bedrijven. Door bedrijven te benaderen en te stimuleren om alternatieve vervoersmiddelen aan te bieden, hebben we een breed netwerk van bedrijven bereikt. Onze bedrijvenaanpak bestond uit de volgende acties:

  • Persoonlijk advies: We hebben bedrijven persoonlijk benaderd en advies gegeven over hoe ze hun medewerkers konden stimuleren om duurzamer te reizen.
  • Praktische tools: We hebben bedrijven voorzien van praktische tools, zoals een toolkit met kant-en-klare berichten voor het intranet, om hun medewerkers te informeren en te motiveren om duurzamer (of niet) te reizen.
  • Gerichte communicatie: We hebben persberichten verspreid onder lokale media en campagnes gevoerd via LinkedIn en mobile display, specifiek gericht op bedrijven in de regio.
  • Samenwerking: We hebben samengewerkt met ondernemersverenigingen en bedrijvenparken om het bereik van onze boodschap te vergroten.
  • Stimulering van alternatieven: We hebben het gebruik van fietsen gestimuleerd, het OV gepromoot en thuiswerken aangemoedigd.
  • Fietsacties: door onze deelfietsen onder de aandacht te brengen en uitprobeerpools van e-bikes bij bedrijven neer te zetten, hebben we fietsen extra aandacht gegeven.
En door!

Ook na de A15-werkzaamheden willen we deze positieve trend voortzetten. Wil jij ook advies op maat of heeft jouw bedrijf behoefte aan fietsacties? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier. We bieden graag gratis advies op maat en praktische ondersteuning. Samen maken we van onze regio een nog fijnere plek om te wonen en werken.