Nieuws
16-04-2024

Hoe Gemeente West Betuwe haar medewerkers inspireert tot duurzame keuzes in mobiliteit

De Gemeente West Betuwe zet zich met vastberadenheid in voor duurzame mobiliteit. En met succes! Met een bottom-up aanpak en samenwerking met partners zoals Slim en Schoon Rivierenland, heeft Gemeente West Betuwe zichzelf gevestigd als een koploper in de regio. We spraken met Sophie Fransman, trainee bij Gemeente West Betuwe, en Jasper Middelburg, projectleider duurzame mobiliteit bij Gemeente West Betuwe en consultant bij vibber, over de kracht van hun aanpak, successen en tips.

De basis: betrokkenheid van medewerkers

"Onze aanpak draait om het betrekken van mensen vanaf het begin. Dat is de kern van ons succes," vertelt Jasper. "We geloven dat gedragsverandering begint bij bewustwording en betrokkenheid. Daarom hebben we binnen de Gemeente West Betuwe workshops over mobiliteit op teamniveau georganiseerd, waar medewerkers hun behoeften, ideeën, knelpunten en motivaties konden delen." De focus binnen de workshops lag op bewustwording van alternatieven en het stimuleren van gedragsverandering. Deze benadering heeft niet alleen waardevolle inzichten opgeleverd, maar ook een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en enthousiasme voor verandering gecreëerd.

"Onze aanpak draait om het betrekken van mensen vanaf het begin. Dat is de kern van ons succes."- Jasper Middelburg

Mobiliteitsplan op maat per team

De inzichten uit de workshops resulteerden in gepersonaliseerde mobiliteitsplannen met zijn eigen concrete doelstellingen en acties per team. Sophie licht toe: "Van meer fietsen tot het intensiever gebruik van elektrische deelauto's, elk doel is gericht op een duurzamere mobiliteitscultuur." Deze bottom-up benadering heeft volgens Jasper niet alleen geleid tot een effectiever en realistisch mobiliteitsplan, maar heeft ook bijgedragen aan een cultuur van bewustwording en betrokkenheid.

Concrete acties en maatregelen

De inbreng van de medewerkers heeft geleid tot een scala aan tastbare maatregelen. Sophie licht een aantal toe:

  • Deelfietsen bij de stations: In samenwerking met Slim en Schoon Rivierenland biedt de Gemeente West Betuwe gratis gebruik van de deelfietsen aan op de stations Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel. Dit is handig voor medewerkers die het laatste stukje van of naar het station moeten overbruggen, waardoor het gebruik van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd.
  • Uitprobeerpool e-bikes - In samenwerking met Slim en Schoon Rivierenland is een pilot gestart waarbij medewerkers gedurende drie maanden kosteloos e-bikes kunnen leasen om het gebruik te testen en te stimuleren. Hoewel het nog in de beginfase is, heeft het al geleid tot 30 accounts en 200 km gefietst. Na de pilot zal worden bekeken of de Gemeente West Betuwe eigen deel e-bikes aanschaft.
  • Fietscampagne en fietsplan: Het stimuleren van fietsgebruik wordt ondersteund door een fietsplan en een kortingsregeling, mogelijk gemaakt door Slim en Schoon Rivierenland. Medewerkers kunnen profiteren van een korting van 300 euro bij aanschaf van een fiets, op voorwaarde dat ze op de helft van hun werkdagen met de fiets naar het werk komen en de auto laten staan. Deze regeling heeft al diverse collega's geholpen en medewerkers zijn er zeer tevreden mee.
  • Hybride vergaderen: Duidelijke richtlijnen, faciliteiten en afspraken en thuiswerkvergoeding bevorderen efficiënt werken op afstand.
  • Elektrische deelauto's: Uit de workshops bleek dat sommige medewerkers het spannend vonden om elektrisch te rijden. Daarom zijn er trainingen in elektrisch rijden georganiseerd, wat de drempel verlaagt om deze vervoersoptie te gebruiken. Ook succesvol: twee trainingen van ongeveer 30 man hebben deze gevolgd.
  • Communicatie en monitoring: Regelmatige updates en mobiliteitsrapportages houden medewerkers betrokken en monitoren de voortgang.

"We willen dat medewerkers voor woon-werkverkeer prioritair kiezen voor een duurzame optie, zoals de fiets, een elektrische deelauto of het OV."  - Sophie Fransman

 

De drie drijfveren achter het vernieuwde mobiliteitsbeleid

De motivatie achter het vernieuwde mobiliteitsbeleid van de Gemeente West Betuwe is drievoudig. Allereerst investeert de gemeente in duurzame mobiliteit om CO2-uitstoot te verminderen en de nationale klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen. Aangezien de mobiliteit van medewerkers een aanzienlijke bron van CO2-uitstoot vormt, richt de gemeente zich op duurzame oplossingen om haar uitstoot te verminderen.

Ten tweede, naast de milieuvoordelen, pakt de gemeente het parkeerprobleem aan bij het nieuwe gemeentehuis, waar een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar zijn. De gemeente stimuleert alternatieve mobiliteitsoplossingen om de parkeerdruk te verminderen en de leefbaarheid te bevorderen. 

Als laatste biedt de wettelijke verplichting om de mobiliteitsbewegingen (WPM-registratie) van medewerkers te registreren, waardevol inzicht voor de Gemeente West Betuwe. Met deze registratie voldoet de gemeente aan de wettelijke eisen en krijgt het inzicht waar kansen liggen om verdere verduurzamingsmaatregelingen te nemen.

Ambitie met oog voor realiteit

Sophie en Jasper delen dezelfde ambitie: "We willen dat medewerkers voor woon-werkverkeer prioritair kiezen voor een duurzame optie, zoals de fiets, een elektrische deelauto of het OV." Tegelijkertijd beseffen ze dat de realiteit van een plattelandsgemeente, waar alternatieven zoals OV beperkt beschikbaar kunnen zijn, een rol speelt. "We blijven zoeken naar passende oplossingen en streven naar een optimale bereikbaarheid voor alle medewerkers," aldus Jasper. Sophie: “Op termijn hopen ze meer mensen uit de regio aan te trekken, wat de reisbewegingen nog verder zal verminderen."

Tips voor andere organisaties

Sophie en Jasper delen tot slot hun tips met organisaties die ook stappen willen zetten op het gebied van mobiliteitsbeleid:

  • Het wiel niet zelf uitvinden: Maak gebruik van de kennis en expertise van organisaties zoals Slim en Schoon Rivierenland.
  • Betrek medewerkers vanaf het begin: Dit is cruciaal om gedragsverandering te bewerkstelligen en draagvlak te creëren.
  • Start klein en breid geleidelijk uit: Begin met eenvoudige stappen en bouw voort op successen.
  • Communiceer helder en transparant: Breng medewerkers op de hoogte van de doelstellingen, de voortgang en de voordelen van duurzame mobiliteit.
  • Regelmatige peiling van de tevredenheid, motivatie en knelpunten met betrekking tot het mobiliteitsbeleid.
Inspirerend voorbeeld

Gemeente West Betuwe toont zich een inspirerend voorbeeld voor andere organisaties die stappen willen zetten in de richting van duurzame mobiliteit. De focus op betrokkenheid, concrete stappen en een heldere visie maken van de gemeente een koploper in de regio.

Heb jij ook plannen om je mobiliteitsplan aan te pakken en kun jij onze hulp ook goed gebruiken?  Neem dan contact op met Slim en Schoon Rivierenland voor gratis en op maat advies.